ÇOCUK VE ERGEN PSİKOLOJİSİ HAKKINDA HER ŞEY

ÇOCUK VE ERGEN PSİKOLOJİSİ HAKKINDA HER ŞEY

4.03.2016

EV ÖDEVLERİNDE ÇOCUĞUNUZA YARDIM ETME YOLLARI

     
     Ev Ödevlerinin Önemi;

     Ev ödevleri içerik olarak öğrencinin becerisine uygun olmalı. Ev ödevi, çocukların okulda öğrendiklerini takviye etmek, pekiştirmek, ne kadar öğrendiklerini kontrol etmek için verilir. Bu nedenle önemlidir ama asıl nemli olan, çocuğun ders çalışırken keyif almasıdır ders çalışma ve ödev konusunda ona baskı yapmamalısınız. Ona yapabileceğiniz en büyük destek okul faaliyetlerinde onu destekleyen ve ilgilenen bir veli olmanız.

    Ev ödevi yaparken çocuğun neye ihtiyacı var; 
  • İlk olarak her çocuğun temiz, toplu bir çalışma masası olması çok önemli mutlaka çalışması için bir alanı olmalı. Bazen çocuklar çalışmalarını mutfak masasında ya da salon masasında yapmak isteyebilirler buna izin verebilirsiniz. 
  • Her çocuğun ödev yapmak  için en verimli olduğu doğru zamanı bulmak önemlidir. Bazı çocuklar okuldan geldikleri gibi ödevlerini bitirmek isterler bazılarının uzun bir araya ihtiyacı olabilir bunlar kişisel farklılıklardır. Çocuğunuza hangisi daha iyi geliyorsa bunu deneyerek bulun. 
  • Çocuğunuzun hangi yöntemle daha iyi öğrendiğini araştırarak keşfedin yani bazı çocuklar çalışırken müzik isterler bazıları sessizlik. Bazıları kelimeleri zihninde tekrar ederek ve yazarak öğrenir, bazıları gözlerini kapatıp kendi kendine tekrar ederek öğrenir, kimisi öğrenirken sürekli hareket halindedir. Çocuğunuzun en iyi nasıl öğrendiğini deneyerek bulun ve ona yardımcı olun. Öğrenirken sürekli hareket eden bir çocuğa dur yapma demeniz onu engelleyecektir.
  • Ödev yaparken tv, bilgisayar, ipodlarınızı kapatın. Eğer araştırma için ihtiyaç duyuyorsa öncesinde bunun için ne kadar zamana ihitayıc olduğunu sorun ve bir anlaşmaya varın. Unutmayın eğer siz tv izliyorsanız ve çocuğunuza ödev yapmasını söylüyorsanız bu çoğu zaman mümkün olmayacaktır !!
  • Çocuğunuzun ödeviyle ilgili sorularını cevaplayın ama kesinlikle masaya oturup baştan sona birlikte yapmayın. Bittiğinde kontrol edin yanlışı varsa uyarın. Eğer çocuğunuz ödeviyle ilgili çok fazla soru soruyorsa konuyu anlamamış olabilir bunu not edip öğretmenine mutlaka iletin. Bu sayede hem öğretmeniyle iletişim içinde olursunuz hem onun çocuğunuzu iyi tanımasını sağlarsınız hemde çocuğunuz kafasını iyice karıştırmadan daha doğru bir şekilde öğrenmiş olur. Eğer çocuğunuz yeteri kadar büyükse öğretmenine sorması için cesaretlendirin.
  • Zamanında tamamlanan ödev sonrası birlikte yapmaktan hoşlandığınız bir aktivite yapın. Eğer ödev yaparken çocuğunuz çok fazla yardıma ihtiyaç duyuyorsa bunu öğretmenine mutlaka söyleyin. Bu iyice öğrenmesi için çok önemlidir. 
  •  Çocuğunuz ödev yapmayı reddediyorsa, ertesi gün öğretmeninin ne yapacağını izleyin. Asla onun yerine ödevlerini yapmayın!!Öğretmeni  muhtemelen bununla ilgili birşey yapacaktır. Eğer düzenli ödev kontrolü yapmıyorsa ya da gözden kaçırırsa bunu öğretmeniyle paylaşın ki çocuğunuz ödev yapmadığında neler olacağını anlamış olsun. 

                                                                                                                     Uzm. Psk. Nurdan BEŞEN



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder