ÇOCUK VE ERGEN PSİKOLOJİSİ HAKKINDA HER ŞEY

ÇOCUK VE ERGEN PSİKOLOJİSİ HAKKINDA HER ŞEY

24.04.2016

Çocuğunuza Anaokulu Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

               
Herkese merhaba öncelikle çok karıştırılan kreş ve anaokulu ayrımından bahsetmek istiyorum. Resmi adı “Kreş ve Gündüz Bakımevi” olan kurumlar bulundukları ilin Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Müdürlüklerine bağlı olarak çalışırlar. Sadece Kreş (0-36 ay), sadece Gündüz Bakımevi (36-72 ay) veya Kreş ve Gündüz Bakımevi olarak ruhsat alabilirler. Resmi adı “Anaokulu” olan kurumlar ise, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak çalışırlar ve 36-72 aylık çocukların eğitiminde yetkili kurumlardır.

            Buradaki kriterler ikisi içinde geçerlidirJ peki anaokulu veya kreş seçerken nelere dikkat etmeliyiz;

1) Belgeli, lisanslı bir okul olması; Okulun Milli Eğitim Bakanlığı’na ya da Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Müdürlüğü’ne bağlı olması gerekir bunun dışındaki okullar denetlenmiyor demektir! Bu da hiç iyiye işaret değildir J

2) Okulu bulunduğu konum; Okulu günlük hayatınızın içine kolayca nasıl adapte edebilirsiniz hangisi sizin için için daha rahat olur; okulun eve yakın olması mı? İş yerinize yakın olması mı? Önce buna karar verip o bölgede ki okullara bakın.

3) Eğitim yılı ve çalışma saatleri; Çalışan anneler dikkat J Tatil süresi ne kadar, yaz okulu var mı? Sabah akşam iş giriş çıkış saatlerinize uygun mu?

4) Özel bir eğitim sistemleri var mı? Okulun genel eğitim felsefesi nedir? (Waldorf-Montessori-Reggio Emillia...vs) Bu felsefe size uygun mu? Bilmiyorsanız araştırın. Anaokulundan sorumlu kişiyle mutlaka tanışın. Bu konuda eğitimli ve tecrübeli olup olmadığını öğrenin. Öğretmenlerin profili, eğitimi, tecrübesine mutlaka bakın.

5) Pedagog ya da psikolog bulunması; Okul bünyesinde düzenli bir şekilde bu psikolog bulunması çocukları gözlemlemesi, velileri bilgilendirmesi çok önemli.

6) Okul, sınıf, öğrenci mevcudu; Öğretmen-öğrenci oranının kabul edilebilir sınırlarda olmalı.

7) Yemekler nasıl nerden temin ediliyor;  Menü nasıl, nelerden oluşuyor? Günde kaç öğün veriyorlar? (sürekli olarak hazır gıdalar verilmesi çok doğru değil).

8) Güvenlik önlemleri ve hijyen; Sınıflar, tuvalet, mutfak koşulları yeterli mi?

9) Eğitim materyali yeterli mi? Oyuncaklar tahtadan mı plastik mi vb.? Okulun genel donanımı nasıl? Bahçesi var mı? Spor ya da sanatsal faaliyetler var mı?

10) Okul- veli iletişimi yeterli düzeyde mi? Öğretmenler ve genel olarak okul yönetimi aileyle ne kadar iletişim halinde. Veli olarak sizden ne bekliyorlar.

11) Velilerden bilgi alın; Çevrenizde (komşu, iş arkadaşı, akraba) anaokuluna giden çocuğu olan ve okuldan memnun olan birileri var mı araştırın. Ya da çocuğunuzu göndermeyi düşündüğünüz anaokuluna giden çocuğu olan velilere ulaşıp bilgi alın. Aldığınız bilgileri mutlaka not edin kafanız karışmasın.

12) Bütçenize uygunluğu; tabiki en  önemlisi de ne kadar bir ücreti karşılayabilirsiniz, buna uygun bir seçim yapmak.




Uzm. Psk. Nurdan BEŞEN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder