ÇOCUK VE ERGEN PSİKOLOJİSİ HAKKINDA HER ŞEY

ÇOCUK VE ERGEN PSİKOLOJİSİ HAKKINDA HER ŞEY

8.07.2016

Çocuklar İçin Yaz Aktiviteleri


         Yaz tatili çocuklar için yılın en güzel zamanı ama anneler veya bakıcılar için çocuklarla baş başa geçirilecek koskoca 3 ay J Kendimizi kandırmayalım! Anneler babalar çocuklarınızı çok sevdiğinizi biliyorum ama onlarla bütün yaz başbaşa kalacak olmak sizi endişelendiriyor. Birçok anne gibi ben ne yapacağım her gün, diye kara kara düşünüyorsunuz. Söz konusu o enerjik çocuklarımız olunca her gün evde durmak, aynı şeyleri yapmak onları mutlaka sıkacak, bunaltacak. Planlı olmazsanız, mutlaka ne oldu bu çocuğa diyeceğiniz huysuzlanmalarla karşı karşıya kalacaksınız. Bunun için yardımınıza koşuyor ve size evde yaz tatilinde çocuklarınızla neler yapabilirsiniz birkaç tüyo veriyorumJ

         Öncelikle basitçe bir plan tablosu oluşturabilirsiniz. Haftalık ders programı gibi haftalık aktivite programı yapın. Bu çocuğunuzun da hoşuna gidecektir. Şöyle basitçe sabah kahvaltısı,  sabah aktivitesi (Çocuğunuz okula giden bir çocuksa onun ödevleri olabilir. Diğer çocuklar için resim, boya aktiviteleri...vs olabilir. 7. madde bununla ilgili), öğle yemeği, öğle aktivitesi, akşam yemeği, dinlenme ve uykuya geçiş gibi... Hatta yemekler içinde bir liste oluşturabilirsiniz, böylece siz de her öğün ne yapacağım diye düşünmezsiniz.
         Eğer çocukları bir yerlere götürme şansınız varsa şunları deneyebilirsiniz;

1)   Yaz Kampları: Yaz kamplarını seçerken özellikle yaşlara göre çocukları gruplamış kurumları tercih edin. Küçük yaşlar için kalabalık gruplar yerine daha az katılımcının olduğu ve çocukların güvenliği açısından onlarla ilgilenen yeterli sayıda sorumlunun olduğu grupları seçin. Kamp için yararlanabileceğiniz bazı adresler; www.kampagidelimmibaba.com , www.geleceginyildizlari.com , www.spacecampturkey.com , www.matematikkoyu.org , www.istanbulkamp.com , www.titanakademi.com , www.cizgicocukatolyesi.com , www.dedetepe.org
 
2)   Hobi Atölyeleri: Bu atölyelerde çocuklar ilgi alanlarını ve kendini keşfeder, eğlenirken öğrenir, yeni bir sosyal çevreye dahil olur, yeni arkadaşlar edinir. Çok iyi vakit geçirir, bunun yanında yeteneklerini arttırır, kendine olan güveni artar. Çeşitli atölyeler bulabileceğiniz  bazı adresler; http://www.istanbulmodern.org/tr/egitim/cocuklar-icin/yaz-sanat-atolyeleri , http://www.sakipsabancimuzesi.org/tr/sayfa/yaz-okulu-2016 , http://www.pacesanat.com/etkinlikler , http://istanbul.kidzania.com/tr-tr/pages/kidzania-yaz-okulu-2016 ...

3)   Hayvanat Bahçeleri, Akvaryumlar: Bulunduğunuz şehre göre mutlaka gideceğiniz hayvanat bahçeleri ve akvaryum bulabilirsiniz. İşte bazıları; Gaziantep Hayvanat Bahçesi, Ankara’da ki Atatürk Orman Çiftliği, Kocaeli Darıca Hayvanat Bahçesi, Bursa Soğanlı Hayvanat Bahçesi, İzmir Doğal Yaşam Parkı...


4)   Sinema: Haftada bir günü sinema günü yapabilirsiniz. Bunun için sinemaya gitmeniz şart değil, evde DVD de izleyebilirsiniz. Hatta çocuğunuzun arkadaşlarını da toplayıp topluca izleme yapabilir, sonrasında filme ilgili konuşabilirsiniz.

5)   Tiyatro; Yazlık yerlerde açık hava tiyatrolarında çok güzel çocuk oyunları mevcut. İzmir Bornova Açık Hava Tiyatrosu, Aydın Kuşadası Amfitiyatro, Balıkesir Ayvalık Amfitiyatro gibi... Eğer yapabilirseniz, çocuğunuzla basit bir oyun yazabilirsiniz ya da internetten bulduğunuz skeç metinlerini çalışıp size, akrabalarına, arkadaşlarına oynaması için cesaretlendirebilirsiniz. Bu oyun, bebekleriyle oynayabileceği kukla tiyatrosu da olabilir.
 
6)   Piknik; Çocuk parkları ya da bahçelerde, hiç olmadı, yeşillik bir yerde, bankta, hatta arabanızı güzel bir manzaraya çekip arabanın içinde ya da bagajında piknik yapabilirsiniz.

7)   Evde Aktiviteler; Birlikte çocukların da seveceği kek ya da kurabiyeler yapma, fotoğraflarınızdan oluşan bir aile albümü yapma, dondurma yapma, hatta evde kumdan kale yapmaJ Sonuncusu için bize bir balkon, büyük bir kap ve kinestetik kum yeterli... Kumu kırtasiyelerden alabilir, hatta şuradan sipariş verebilirsiniz (http://urun.gittigidiyor.com/oyuncak/kinetik-kum-oyun-hamuru-1-kg-oyun-seti-hediye-227404850 ). Yaptığınız aktiviteleri resimli bir kitaba çevirebilirsiniz, bahçeniz ya da balkonunuz varsa çarşaflardan yapacağınız çadırla bir kamp kurabilirsiniz , su balonu kavgası, sebze ekme (Bunu saksıda da yapabilirsiniz), çocuğunuzun odasını eşyalarını düzenleme dekore etme, yıkanabilir oyuncakları yıkamak, arabalar, bebekler, ev içinde piknik, Legolarla oyunlar, kareoke, evde saklambaç, yastık savaşı, kostüm partisi, hulahop çevirmece, masa oyunları, “Ben kimim” “Bu nedir” gibi oyunlar (Bir nesne, hayvan ya da bir ünlü seçin ve diğerleri sizin kim olduğunuzu sorularla bulmaya çalışsın), aile fotoğrafınızı ya da çocuğunuzun yaptığı bir resimden kendi yapbozunuzu yapma, Youtube ya da müzik kanallarından sevdiğiniz müzikler eşliğinde dans etme hatta koreografi oluşturma, oyuncak bebeklere kıyafet dikmek... Bu listeye eklenecek daha çok şey var, bunları ayrıntılı olarak bir sonraki yazımda paylaşıyor olacağım.

         Tüm bu aktiveteleri yapıyor olmak yaz kampları, sportif, sanatsal faaliyetler çocuğunuzu çok ciddi bir öğrenme sürecinden geçiriyor ve yeni okul dönemine akranlarından bir adım önde başlamasını sağlıyor. Düzenli olarak spor etkinliklerine katılan öğrenciler hem zamanını kullanmayı, hem de takım olarak çalışma becerileri kazanıyor. Yaz tatili, akademik yıl içerisinde çeşitli nedenlerle ihmal edilen bireysel ve sanatsal becerilerin kazanılması için de büyük bir fırsat. Ayrıca tatili hiçbir aktivite yapmadan geçiren çocuklarda, okulda öğretim kaybı gözlenen bir durum. Bunu önlemek için de aktif bir yaz tatili geçirmek tek çözüm.

         İyi hazırlanmış bir programla çocuklar yaz tatili boyunca her gün belli bir zamanı öğrenmeye ayırarak ve de aktivitelerle eğlenerek geçirebilir. Bu programı sadece bir test kitabı ya da yaz ödevi değil, eğlenerek öğrenme olanağı sunan bir program sunan yaz okullarında, kamplarda bulabilirsiniz ya da bunun için imkanınız yoksa  evinizde siz de sağlayabilirsiniz.


         Yaz tatilinden sonra okula başlayacak çocuklar için de yapılacak aktiviteler iyi bir alıştırma olur. Eğer tatil süresince başka bir yerdeyseniz, okullar açılmadan en az bir hafta önceden evinize dönmelisiniz. Sizin ve çocuğunuzun tatil rehavetinden çıkması için bu gerekli. Okullar açılana kadar günlük düzeni, okul zamanındaki düzenine göre planlamaya başlamak (Uyku, televizyon zamanı vs...) çocukların yeni döneme uyum sağlamasını kolaylaştıracaktır.


Uzm. Psk. Nurdan BEŞEN




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder