ÇOCUK VE ERGEN PSİKOLOJİSİ HAKKINDA HER ŞEY

ÇOCUK VE ERGEN PSİKOLOJİSİ HAKKINDA HER ŞEY

15.09.2016

İlkokulun İlk Günü İçin Öneriler

  • Erken kalkın; Yani düzgün bir kahvaltı edebilecek rahatça hazırlanacak zamanınız olacak kadar. Unutmayın küçük çocuklar için  aciliyetin bir anlamı yoktur! Hızlı hazırlanmakta zorlanırlar. Onlara gerekli zamanı verin.

  • Çocuğunuzu ne kadar özleyeceğiniz hakkında konuşmayın; Evet onun bu kadar büyümüş olduğunu görmek çok güzel ve sizi duygulandırabilir ama bunu endişeye dönüştürmeyin. Ne kadar mutlu olduğunuzu söyleyin, normal davranmaya, duygularınızı abartılı bir şekile göstermemeye çalışın. Kendi endişelerinizi çocuğunuza anlatmayın, eğer konuşmaya ihtiyaç duyuyorsanız diğer velilerle paylaşabilirsiniz.
 
  • Gitme zamanıyla ilgili çocuğunuzdan ve öğretmenden ipucu aldığınız gibi gidin; Merak ediyorsanız daha sonra okulu ya da öğretmeni arayıp bilgi alabilirsiniz. Siz yokken öğretmenin ona her konuda yardım edeceğini hatta gerekirse sizi arayabileceğini anlatın. Gitmeniz gereken zamanı öğretmeniniz söyleyecektir, siz de bu zamanı fazla uzatmayın.

Çocuğunuzla Okulun İlk Günü Sorun Yaşarsanız Şunları Yapın:

  • Eğer çocuğunuz kendini üzgün hissettiğini söylerse ya da siz bunu farkederseniz bunu kabul edin ve ona sorular sorun; üzgün olduğunu anlıyorum, eminim diğer çocuklarda senin gibi hissediyordur. Kendini biraz daha iyi hissetmen için ne yapabiliriz, istersen birlikte kitap okuyabiliriz ya da resim yapabiliriz gibi aktiviteler önerin.

  • Eğer çocuğunuz gitmenize izin vermiyorsa öğretmeninize danışın. Unutmayın, onlar daha önce başka öğrencilerle de bunları yaşadılar. Haydi birlikte öğretmenine merhaba diyelim, onun sana çok iyi bakacağına inanıyorum, diyebiliriz.  Acil durumlarda öğretmenin sizi arayabileceğini söyleyebilirsiniz.
İlk gün okul sonrası yapılacakalar;

  • Çocuğunuza ilgi uyandırıcı sorular sorun; “Okul nasıldı?” sorusu çok genel bir sorudur, cevabı da genelde “İyi”dir. Bu nedenle ayrıntılı cevaplar alabileceğiniz özel sorular sorun. Örneğin; “Bugün en eğlendiğin an neydi?”, “En sıkıldığın an neydi?”, “Okulun en zor kısmının ne olacağını düşünüyorsun?”,  “En eğlenceli kısmının ne olacağını düşünüyorsun?” gibi...
  • Ödevler; İlk günden itibaren ödevi var mı? Okuldan gönderilen bir kağıt .. vs var mı sorun. Ödevi varsa bunu yapmak için bir plan oluşturun ve ilk günden itibaren uygulamaya başlayın.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder